جک هیدرولیک چیست؟
جک هیدرولیک یا سیلندر هیدرولیک سیتمی است که در آن انرژی سیال تحت فشار(روغن هیدرولیک) به انرژی مکانیکی تبدیل می شود. انرژی مکانیکی تولید شده در همه صنایع از جمله فولاد، سیمان، خودرو و ساختمان با هدفهای گوناگون بهره برداری می شود. قدرت تحمل فشار جک های هیدرولیک به طور معمول تا 600 بار می باشد. البته روشن است که جک های تخصصی با تحمل فشارهای بالا نیز در موارد خاص طراحی و استفاده می شوند.

آب بندی جک هیدرولیک
به طور کلی در صنعت دو نوع آب بندی استاتیک و دینامیک وجود دارد.
در آب بندی استاتیک قطعاتی که آب بندی می شوند نسبت به هم حرکتی ندارند. به عنوان نمونه بارز می توان آب بندی قطعات گلویی را نام برد. با توجه به استاتیک بودن پرکاربردترین آب بند، اورینگ است.
در نوع دینامیک قطعات نسبت به هم دارای حرکت می باشند. به عنوان نمونه می توان به شفت و پیستون اشاره نمود.
سیل کیت جک هیدرولیک
هر جک برای اینکه به درستی عمل کند، از یکسری سیل آب بند تشکیل شده است. مهمترین انواع این سیل که در جک ها کاربرد دارند عبارتند از:
- پکینگ هیدرولیک گلویی Rod Seal
- پکینگ هیدرولیک پیستون Piston Seal
- اورینگ O-ring
- گایدرینگ Guide ring
- گردگیر Wiper
- رینگ پشتیبان Back-up ring
در هنگام انتخاب سیل آب بندی باید به نکات زیر دقت داشت:
- عملکرد سیل
- طول عمر
- ایستادگی در برابر سایش
- ایستادگی در برابر تغییر شکل (اکسترود)
- درجه حرارت قابل تحمل (حداقل و حداکثر)
- مقاومت در برابر فشار
- میزان اصطکاک
سیل کیت جک های صنعتی
انتخاب جک های صنعتی با توجه به عملکرد انها و هزینه های جانبی که بر سیستم دارند، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. از اینرو کارخانجات صنعتی بزرگ مانند صنایع فولاد و سیمان ، در تهیه سیل کیت جک خود وسواس بیشتری دارند. تجربه مجموعه چرخش صنعت در سال ها تهیه انواع این کیت ها به این منجر گردیده که ما در دو سطح سیل کیت های خود را ارایه می دهیم.
- درجه یک : این دسته از کیت ها همه اقلام آن از برندهای آلمانی معتبر می باشد. این کیت ها در چرخش صنعت با گارانتی و تضمین حداقل ششماهه ارایه می گردد.
- درجه دو: برای جک هایی که از نظر اهمیت در رده یک قرار نمی گیرند ، مجموعه چرخش صنعت کیت های بسیار مرغوب از برندهای تایوانی جمع اوری نموده است. ایندسته از کیت ها نیز توسط مجموعه چرخش صنعت دارای گارانتی و تضمین کیفیت هستند
سیل کیت انواع جک
کاسه نمدها در انواع مختلفی عرضه میشوند که هر کدام برای کاربردهای خاصی طراحی شدهاند. از جمله انواع کاسه نمد میتوان به کاسه نمدهای روغنی، آبی و گردگیر اشاره کرد. هر یک از این انواع برای جلوگیری از نشت سیالات مختلف و حفاظت از سیستمهای مکانیکی به کار میرود.
کاسه نمدهای روغنی برای جلوگیری از نشت روغن در سیستمهای مکانیکی مانند گیربکسها و دینامها استفاده میشوند. کاسه نمدهای آبی نیز برای جلوگیری از نشت آب در سیستمهای مختلف به کار میروند. انواع گردگیر نیز برای جلوگیری از ورود گرد و غبار به داخل سیستمهای مکانیکی طراحی شدهاند. هر کدام از این انواع باید به دقت انتخاب و نصب شوند تا بتوانند به خوبی وظیفه خود را ایفا کنند.